
Mahlep Hakkında
Mahlep, akdeniz ve ortadoğu mutfağında öncelikle hamur işi ürünlerinin hazırlanmasında katkı maddesi olarak kullanılır. Ayrıca baharat olarak da yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Bu ürün Mahlep ağacının nohut büyüklüğündeki meyvelerinin kurutulup öğütülmesiyle elde edilir. En başta Yabani Kiraz olrak bilenen Mahlep ağacı, Taş Kirazı, Endirez, Kokulu Kiraz gibi faklı isimlerle de bilinir.
Mahlep yiyeceklere vanilya kokusunu andıran hoş bir koku verir. Hamur işi ürünlerin kıvamının kıyır kıyır olmasını sağlar. Kandil simidine de kendine özgü bir tat ve koku veren de mahleptir.
Mahlebin faydaları da oldukça fazladır. Yaygın olarak bilenen başlıca faydaları şu şekilde sıralayabiliriz;
- %14 kadarı karbonhidrat, %27 kadarı da yağ içerdiğinden oldukça besleyicidir
- Aynı zamanda kalsiyum, potasyum ve magnezyum da içerir
- Kalsiyum içeriğindne dolayı kemik gelişimi için oldukça faydalıdır
- Bağışıklık sisteminin güçlenmesini de desteklediği konusunda da araştırmalar yapılmıştır.